Innovationer som räddar planeten – ett steg i taget

Framtiden är här! Det sker nya innovationer inom alla branscher och en del kan säkert ta oss till en miljövänligare och grönare framtid. 

Parans lyser upp våra liv

Företag som Parans har kommit på hur vi kan ta solljus till en nivå. Med deras system kan du fånga solljuset på taket och leda det genom fiberkablar till speciella armaturer i taket och på väggarna. Det innebär att du kan få naturligt solljus genom takbelysningen i källaren eller en fönsterlös skrubb. Du minskar elräkningen och få en mycket bättre belysning inomhus. De har redan en rad nöjda kunder runt om i världen och allteftersom produkten utvecklas kommer den att bli allt vanligare på marknaden. 

Mataffören minskar sitt svinn

Ett nytt koncept har tågat in i mataffärerna för att minska svinnet och minska mängden plast och förpackningar. Det började i Berlin i butiken The Original Unverpackt där alla matvaror säljs på lösvikt. Istället för plast köper du allting i papperspåse och väljer själv hur mycket du behöver. Istället för att köpa 300 gram linser när du bara behöver 100 gram kan du köpa exakt den mängd du vill ha och spara pengar!

Städas haven en påse om i taget

Två australienska uppfinnaren har kommit på en havsskräpkorg, ”Seabin”,  som de hoppas implementera som ett obligatorisk redskap på alla båtar och i alla hamnar. Den lilla tunnan drivs av en el pump och är utrustad med ett filter. Den sänks ned i vattnet och pumpen drar till sig skräpet. Fiskar kan inte fastna i den eftersom toppen av korgen är så pass nära ytan, där simmar aldrig fiskarna. Tanken är att alla med båt ska ha råd att äga en Seabin och göra sitt för miljön samt att hamnarna placerar ut flera stycken för att hålla området rent.