Julian Assange

Vem är han?

Julian Assange är grundaren för Wikileaks som är den kända ideella organisationen som offentliggör hemliga och privata dokument för allmänheten. Han är ursprungligen australiensare och är född 1971. Han betraktas som en journalist, nätaktivist och programmerare. 2010 är året ingen dock kommer glömma, det var då han blev åtalad för misstanke om våldtäkt samt sexuellt ofredande på två kvinnor under tiden han var på besök i Sverige. De kommande åren uppmärksammades detta åtal som sedan visade sig vara en total flopp.

Händelseförloppet

Hela proceduren påbörjade när de två kvinnorna gick till polisen i Augusti 2010 då de var oroliga att de hade blivit smittade med HIV då de hade haft sexuellt umgänge tillsammans med Julian. I slutet på augusti läggs våldtäktsmålet ner men misstanke om sexuellt ofredande fanns kvar. I september 2010 återupptas den tidigare nerlagda förundersökningen som också betecknas som våldtäkt. I mitten på november häktas Julian av Stockholms tingsrätt efter att ha varit för frånvarande.

I början på december blir han gripen av polisen i England men blir frisläppt strax därefter mot borgen. I slutet på februari 2011 verkställs domstolsbeslutet från England att han ska utlämnas till Sverige, vilket Julian överklagar och processen är aktiv i flera månader men i november fälls hans överklagan. I mitten på augusti 2012 offentliggörs det att Julian har fått sin asyl beviljad. Han har då befunnit sig på Englands ambassad övervakad av poliser i cirka 2 månader. Den 4 januari 2016 tas beslut av FN:s oberoende arbetsgrupp att Julian Assange då är olovligen frihetsberövad.


Lärdom av detta

Det är nu 7 år sedan processen med Julians fall startade, det är inte jättemånga år sedan men Sverige ha fått tagit en stor lärdom av detta snedsteg inom rättsväsendet. Det ska förstås finnas relevanta bevis på att ett brott har begåtts, utan bevis så finns det inte något underlag vilket är det viktigaste i en förundersökning.

Julian skrev ett inlägg som publicerades på internet och fick en viral spridning, inlägget ratades dock av de flesta förutom hans trogna fans. Julian skrev något liknande att det idag inte behövs några bevis alls för att en man ska bli åtalad för våldtäkt och att det är ett väldigt smidigt hämningssätt på män.