Stora internetskandaler

Internet är platsen där allt kan avslöjas, och väldigt mycket gör också det. Skandaler har dykt upp mer eller mindre så länge som internet har använts av allmänheten och mest troligt kommer detta vara platsen där majoriteten av framtida skandaler också ser dagens ljus. Här tar vi en titt på några av dessa genom åren.

Rootkit i music cd (2005)

Halloween 2005 hände något som fick Sony BMG Music att bli mörkrädd, och inte av de traditionella anledningarna. En man i USA vid namn Mark Russinovich skannade sig hårddisk och upptäckte ett rootkit, vilket är ett verktyg som ofta används för att maskera malware i en dator. Det chockerande var att detta spårades till music cd:n “Get Right With the Man” från Sony BMG Music och skrev sedan om det på sin blogg. Skandalen växte som andra bloggare och till slut även mainstreammedia började täcka händelsen.

Black Friday (2011)

Alla som spelade nätpoker i början av 2010-talet har garanterat hört talas om skandalen kallad Black Friday. Detta var en dag som fläckade många andra sajter och spel om pengar online i sin helhet, även de som inte var inblandade. Det var ett fall i USA där deras justitiedepartement gick efter pokersajterna PokerStars, Full Tilt Poker och Absolut Poker för att ha lurat sina spelare. PokerStars betalade sin amerikanska spelare men detsamma gällde inte för de som spelat på Full Tilt Poker eller Absolut Poker. Den sammanlagda skulden var på flera hundra miljoner dollar. Detta belyste vikten av att välja säkra sajter att spela på, vilket många tar på stort allvar idag.

Historien om Monica Lewinsky (1998)

Under 1998 var internet inte en lika stor del av våra liv som det är idag. Men en av de mest täckta historierna under 1990-talet dök ändå upp för första gången på nätet. Monika Lewinskys affär med dåvarande presidenten av USA, Bill Clinton, dök först upp på sajten Drudge Report, som drevs av Matt Drudge, och lades inom kort fram som en av landets största skandaler. Det var också ett fall som ledde till att internet blev en seriös källa för information, vilket vi alla ser den som idag.